בית חנה סנש
Anna Szenes house

בית חנה סנש

בית חנה סנש

רקע כללי

בית חנה סנש בקיבוץ שדות ים נפתח מחדש בנובמבר 2020 והוא מוקדש להנצחת דמותה וסיפורה של המשוררת והצנחנית חנה סנש חברת קיבוץ שדות ים.

הבית הינו מבנה ייחודי בסגנון הבאואהוס אשר עבר שיפוץ ושימור וממוקם בשטח רווי דשאים וצמחיה המשקיף על הים.

בית חנה סנש משמש כמרכז מבקרים ומרכז תרבות וכולל בתוכו מספר אזורים לשימוש המבקרים:

  • תערוכת קבע חדשה, אשר עוצבה על ידי חברת ה"טחנה לעיצוב", מזמינה את המבקר אל עולמה של חנה סנש ומספרת את סיפורה באמצעות מסע בין תחנות חייה – החל מילדותה העשירה והנוחה בבודפשט, העלייה לארץ ישראל, התקופה בארץ – נהלל, שדות ים, גיוס לצבא הבריטי, המשימה, הכלא ומסע ההלוויה בארץ ישראל.
  • אודיטוריום עם 98 מקומות ישיבה בו מוקרן על מסך גדול סרט קצר המספר את סיפורה של חנה. באודיטוריום ניתן להקרין סרטים מגוונים ולקיים כנסים, הרצאות וכל פעילות תרבותית.
  • בחלקו הדרומי של המבנה במה פתוחה לאירועים ומופעים אשר כוללת תערוכת צילומים המספרת את תולדותיו של קיבוץ שדות-ים.
  • שטח ציבורי של דשאים ירוקים ופינות ישיבה בו ניצבת גם האנדרטה המקורית שהייתה על קברה של חנה בבודפשט והובאה לשדות ים בשנת 2007.
  • מוזיאון "אוצרות קיסריה" בו ממצאים ארכיאולוגים ייחודיים מקיסריה וסביבתה.
תולדות הבית

מעשה השימור

בשנת 1945, עם היוודע דבר הירצחה של חנה סנש (7 בנובמבר 1944), חברי שדות ים מחליטים להנציח את זכרה בבניין של חיים. "חנה סנש נשלחה מן הקבוצה ונשאה את שם הקבוצה", טען צביקה בהריה, יוזם מפעל ההנצחה. בהתאם לוועדה יישובית (1946), תכנון הבית הופקד בידי האדריכל שמואל מסטצ'קין, כחלק ממתחם שכלל את מבנה מעוז הים והמוזיאון לעתיקות קיסריה.
הבית נבנה מחומרי בנייה מקומיים בסגנון הבינלאומי "באוהאוס" כמבנה ארוך ורב-תכליתי, המוצב בכיוון צפון-דרום ומתכתב עם הנוף של הים. למבנה תוכננו ארבעה אגפים מרכזיים: מבואה, חלל כניסה מרכזי, שני אגפים מצפון ומדרום ומרפסות. הבמה הפתוחה בחלקו הדרומי יצרה מרחב המשתלב באופן טבעי עם הים, החול והשמיים.

"לבנה אחת למפעל"
תכנון הבית

תכנון הבית

אבן הפינה הונחה במעמד רב רושם והבנייה החלה תחת ניהול 'סולל בונה'. ב26- במרץ 1950 נחנך מתחם בית חנה, עם העלאת עצמותיה לקבורה בארץ. בטקס חנוכת הבית נמסרו המפתחות לידי אמה של חנה, קטרינה סנש, אשר פתחה את חדר הזיכרון. בית חנה הפך למרכז התרבות של הקיבוץ וכלל חדר הנצחה, ספרייה וחדר עיון, מוזיאון לעתיקות קיסריה, חדר מוזיקה ובמה למופעים. בשנת 1991 הפך הבית למרכז מבקרים ומרכז הנצחה לחנה סנש. בשנת 2007 הובאה לארץ מהונגריה, האנדרטה שעמדה על קברה של חנה, והוצבה בחזית בית חנה.
שימור בית חנה סנש

בשנת 1999 הוקמה העמותה להנצחת זכרה ומורשתה של חנה סנש בשיתוף פעולה עם איתן סנש והמשפחה במטרה להמשיך ולהעצים את הנצחת המורשת על ידי חברי שדות ים. אז גם החל שיקום  המבנה, שסבל מליקויים ומבלאי בשל הקרבה לים על מנת להכשירו לביקורי קהל. 

תוכניות השימור והבינוי הוכנו על ידי האדריכל גבי מגן ממשרד אדריכלים "יובתים", שעמד בפני האתגר להתאים את המבנה לדרישות תצוגה מודרנית ומאידך, לשמור על חזות המבנה המקורי. 

ניהול הפרויקט הופקד בידי ארנון חפץ מטעם המועצה לשימור אתרים, שהוביל את קבלת ההחלטות התכנוניות בשחזור חלקי הבית. עבודות השימור והבינוי כללו הקמת אודיטוריום, שיחזור הבמה הפתוחה בחלקו הדרומי של הבית ושימור חדר המוזיקה, והן בוצעו על ידי המועצה לשימור אתרים, בהתאם לתיק התיעוד, בשיתוף אגף מורשת במשרד ירושלים ומורשת, משרד התרבות והספורט, החברה הממשלתית לתיירות, המועצה האזורית חוף הכרמל וקיבוץ שדות ים.

התערוכה, שעוצבה על ידי ה"טחנה לעיצוב" והאוצרים שונית גל ויהודה וגמן, מציגה את סיפור חייה של חנה סנש וצנחני היישוב (משלחת 37 הצנחנים), שחנה נמנתה עליהם. בבמה הפתוחה הוקמה תצוגת ההיסטוריה של קיבוץ שדות ים, שחגג 80 שנים להיווסדו.

ביום שישי, 6 בנובמבר 2020, 76 שנים להירצחה של חנה, נחנך הבית.

חזית הבית המשופץ פונה אל הים

בית חנה סנש

כנסים, אירועים וימי עיון

מתחם בית חנה סנש בקיבוץ שדות ים, מעבר להיותו מוזיאון, מהווה גם מרכז תרבות ומקום מתאים ביותר לעריכת כנסים, ימי עיון וכן אירועים חברתיים או משפחתיים מגוונים. המקום כולל אודיטוריום גדול לקיום הרצאות והקרנת סרטים ומצגות עם מערכת הגברה, מסך ענק וכמאה מקומות ישיבה, משטח רחב עם דשאים וצמחייה היכול להכיל עד כ-300 איש, ובמה גדולה המותאמת לטקסים ולהופעות מוסיקה ומחול (הכוללת גם היא מערכת הגברה, תאורה ומסך גדול). במתחם מוזיאון אוצרות קיסריה גן רחב ומרשים עם מדשאה ופריטי שיש עתיקים כגון עמודים, פסלים וכותרות קורינתיות.

פעילויות ואירועים שניתן לעשות אצלנו
  • כנסים וימי עיון לאנשי הוראה, מורי דרך, אקדמאים וגופי תרבות.

  • מפגשים בנושא "מדברים שירה" עם נשים כותבות שירה ויוצרים צעירים.

  • מפגשים והרצאות לנשים במסגרת יום האישה.

  • מפגשים בנושא איכות הסביבה בשיתוף עמותת "צלול".

  • ערבי מספרי סיפורים.

  • ערבי שירה בציבור (בפנים או בחוץ).

  • סדנאות ODT, כוסות רוח ועוד סדנאות בנושאים שונים.

  • אירועי סיום שנה לבתי ספר.

  • ביום השואה - "זיכרון בסלון" (בית חנה מזמין את המספר/המנחה).

  • אירועים לחברות וועדי עובדים.

  • אירועים משפחתיים כגון חתונות, בר/בת מצווה, ימי הולדת (עם מוסיקה שקטה, ועד 60 איש).

*בנוסף, מתקיים שיתוף פעולה עם חברת "כיף ים" המפעילה בין היתר אירועי חוף לחברות וארגוני עובדים, דבר המאפשר מגוון רחב ביותר של אפשרויות.

בית חנה סנש

פעילות לחיילים וכוחות הביטחון

פעילות לחיילים וכוחות הביטחון

חנה סנש הייתה הצנחנית הראשונה וככזו היא מהווה השראה לחיילים וללוחמים צעירים לאורך הדורות. בבית חנה סנש נותנים חשיבות מיוחדת להנחלת סיפורה של חנה ושל משלחת הצנחנים והערכים העולים מהם בקרב אנשי כוחות הביטחון וחיילי צה"ל.
פעילויות
  • תרבות יום א' לחיילים בסדיר

  • ביקורי קבוצות חיילים במסגרת הסדרים עם המועצה לשימור אתרים ומשרד הביטחון

  • סיורים ליחדות המשטרה וגופי בטחון שונים

  • סיורים ופעילויות לנשים המשרתות בכוחות הביטחון במסגרת יום האישה

  • מפגשים חברתיים - חילופי מפקדים, מפגשי פלוגה, סיום קורסים וכדומה

  • סיורים לחניכי המכינות הקדם צבאיות.

בית חנה סנש

פעילויות חינוכיות

בבית חנה סנש שמים דגש מרכזי על הנחלת הסיפור של חנה ודמותה לדורות הבאים.
חנה הייתה דמות מעוררת השראה ממנה ניתן לשאוב ערכים רבים כמו דבקות במטרה, נתינה, רוח התנדבות, אסרטיביות, מנהיגות ועוד. בנוסף, מסיפורה של חנה
ומכתביה ניתן ללמוד לא רק על עולמה האישי אלא גם על סיפור התקופה בה פעלה, תקופה מכוננת בתולדות מדינת ישראל, העם היהודי והעולם.
בית חנה סנש מקיים פעילויות וסיורים מותאמים לבתי ספר ולמסגרות השונות של מערכת החינוך.

סיורים לתלמידי בתי ספר

הסיורים בבית חנה סנש מותאמים לתלמידים מכיתה ו' עד כיתה יב'. הסיורים כוללים צפייה בסרט באודיטוריום, הדרכה בתערוכת המוזיאון (מותאמת לקבוצת הגיל) ומעגלי שיח בהם דנים בשאלות, נושאים וערכים העולים מסיפורה של חנה ומדמותה.

תצפית מגן הפסלים מעל הים ומסלול חופי "הליכה לקיסריה"

ניתן גם לשלב תצפית מגן הפסלים מעל הים ומסלול חופי "הליכה לקיסריה" בעקבות חנה סנש, הפלי"ם וההעפלה.
פעילויות חינוכיות נוספות
  • בית חנה סנש גם מהווה תחנה משמעותית במסע "משואה לתקומה" של תלמידי תיכון.

  • פעילות לבנות מצווה.

  • סיורים לקבוצות "תגלית" ונוער מחו"ל.

  • סדנאות ODT.

  • סיורים, כנסים וימי עיון לצוותי הוראה (היסטוריה, לימודי ארץ ישראל, ספרות וכדומה).

  • סיורים לחניכי תנועות נוער.

בית חנה סנש

סיורי קבוצות

הסיורים לקבוצות בבית חנה סנש כוללים מגוון אפשרויות, החל מסיור סטנדרטי בבית חנה סנש ועד סיור רחב הכולל תצפית נוף, הליכה על חוף הים, ביקור בבית חנה סנש וביקור במוזיאון אוצרות קיסריה.
הסיורים מותאמים לכל סוגי הקבוצות: אזרחים ותיקים, בתי ספר, משפחות, ארגונים, חברות ותיירים מחו"ל.

ניתן כמובן להתאים את הסיור לאופי הביקור בו אתם מעוניינים, ולבחור מהאפשרויות המוצעות:

תצפית גיאוגרפית מגן פסלים הממוקם על צוק מעל הים

התצפית על הים כוללת הסבר על הקיבוץ ועל האלמנטים שרואים בנוף בניהם מזח הסירות של שדות ים, ארמון הורדוס ושוניות הסלעים. גן הפסלים ממוקם כחמישים מטרים מחניית האוטובוסים ובקרבת חדר האוכל. מהתצפית ניתן להמשיך בהליכה רגלית לבית חנה סנש - הליכה של כמאתיים מטרים.

מסלול חופי “הליכה לקיסריה” בעקבות חנה סנש

מסלול רגלי אשר מתחיל בתצפית מגן הפסלים וממשיך עם ירידה לכיוון הים והליכה נינוחה לאורך החוף (שלוש מאות מטרים) עד השביל העולה אל בית חנה סנש. ההליכה כוללת הסבר קצר על יחסי הטבע הימי והאדם, את סיפור ההעפלה ואת סיפור כתיבתו של השיר “הליכה לקיסריה” שההשראה לו הייתה הליכתה של חנה לאורך אותו החוף.

סרט/ מייצג אור-קולי

המספר את סיפורה של חנה, החל מילדותה בבודפשט דרך עלייתה לארץ ישראל ועד סופה הטרגי בכלא ההונגרי. הסרט משלב עדויות מרגשות של מכריה של חנה עם תמונות אותנטיות, קטעי יומן ושירים. הסרט מסתיים בסיקור קצר של שיחזור הצניחה של חנה וחבריה בסלובניה על ידי חיילי צה”ל ביולי 2021.

סיור בתערוכה

סיור מודרך (או עצמאי) בתערוכה חדשה המספרת את סיפורה של חנה דרך מסע בין תחנות חייה. התערוכה משלבת שירים, ציטוטים מהיומן, צילומים, חפצים מקוריים ומייצגים אינטראקטיביים. התערוכה גם נותנת מקום לסיפורם של הצנחנים האחרים ביניהם גם השישה הנוספים שלא שבו להם מוקדשת פינת הנצחה מיוחדת.

סיור מודרך במוזיאון אוצרות קיסריה

מוזיאון אוצרות קיסריה בשדות ים הוא מוזיאון ארכיאולוגי המכיל את מיטב הממצאים שהתגלו בקיסריה ובאזור מכל תקופותיה הרבות והמגוונות של העיר. הסיור עובר בשלושה חדרי תצוגה בנושאים שונים ובחצר גדולה עם פסלים ופריטים ארכיטקטוניים ומאפשר הצצה אל העבר המרתק של העיר ואל חיי היום יום של תושביה. המוזיאון נמצא בצמוד לבית חנה סנש.