בית חנה סנש
בית חנה סנש
בית חנה סנש בקיבוץ שדות ים נפתח מחדש בנובמבר 2020 והוא מוקדש להנצחת דמותה וסיפורה של המשוררת והצנחנית חנה סנש חברת קיבוץ שדות ים.
הבית הינו מבנה ייחודי בסגנון הבאואהוס אשר עבר שיפוץ ושימור וממוקם בשטח רווי דשאים וצמחיה המשקיף על הים.
בית חנה סנש משמש כמרכז מבקרים ומרכז תרבות וכולל בתוכו מספר אזורים לשימוש המבקרים:
- תערוכת קבע חדשה, אשר עוצבה על ידי חברת ה"טחנה לעיצוב", מזמינה את המבקר אל עולמה של חנה סנש ומספרת את סיפורה באמצעות מסע בין תחנות חייה – החל מילדותה העשירה והנוחה בבודפשט, העלייה לארץ ישראל, התקופה בארץ – נהלל, שדות ים, גיוס לצבא הבריטי, המשימה, הכלא ומסע ההלוויה בארץ ישראל.
- אודיטוריום עם 98 מקומות ישיבה בו מוקרן על מסך גדול סרט קצר המספר את סיפורה של חנה. באודיטוריום ניתן להקרין סרטים מגוונים ולקיים כנסים, הרצאות וכל פעילות תרבותית.
- בחלקו הדרומי של המבנה במה פתוחה לאירועים ומופעים אשר כוללת תערוכת צילומים המספרת את תולדותיו של קיבוץ שדות-ים.
- שטח ציבורי של דשאים ירוקים ופינות ישיבה בו ניצבת גם האנדרטה המקורית שהייתה על קברה של חנה בבודפשט והובאה לשדות ים בשנת 2007.
- מוזיאון "אוצרות קיסריה" בו ממצאים ארכיאולוגים ייחודיים מקיסריה וסביבתה.
מעשה השימור
בשנת 1945, עם היוודע דבר הירצחה של חנה סנש (7 בנובמבר 1944), חברי שדות ים מחליטים להנציח את זכרה בבניין של חיים. "חנה סנש נשלחה מן הקבוצה ונשאה את שם הקבוצה", טען צביקה בהריה, יוזם מפעל ההנצחה. בהתאם לוועדה יישובית (1946), תכנון הבית הופקד בידי האדריכל שמואל מסטצ'קין, כחלק ממתחם שכלל את מבנה מעוז הים והמוזיאון לעתיקות קיסריה.
הבית נבנה מחומרי בנייה מקומיים בסגנון הבינלאומי "באוהאוס" כמבנה ארוך ורב-תכליתי, המוצב בכיוון צפון-דרום ומתכתב עם הנוף של הים. למבנה תוכננו ארבעה אגפים מרכזיים: מבואה, חלל כניסה מרכזי, שני אגפים מצפון ומדרום ומרפסות. הבמה הפתוחה בחלקו הדרומי יצרה מרחב המשתלב באופן טבעי עם הים, החול והשמיים.
תכנון הבית
שימור בית חנה סנש
בשנת 1999 הוקמה העמותה להנצחת זכרה ומורשתה של חנה סנש בשיתוף פעולה עם איתן סנש והמשפחה במטרה להמשיך ולהעצים את הנצחת המורשת על ידי חברי שדות ים. אז גם החל שיקום המבנה, שסבל מליקויים ומבלאי בשל הקרבה לים על מנת להכשירו לביקורי קהל.
תוכניות השימור והבינוי הוכנו על ידי האדריכל גבי מגן ממשרד אדריכלים "יובתים", שעמד בפני האתגר להתאים את המבנה לדרישות תצוגה מודרנית ומאידך, לשמור על חזות המבנה המקורי.
ניהול הפרויקט הופקד בידי ארנון חפץ מטעם המועצה לשימור אתרים, שהוביל את קבלת ההחלטות התכנוניות בשחזור חלקי הבית. עבודות השימור והבינוי כללו הקמת אודיטוריום, שיחזור הבמה הפתוחה בחלקו הדרומי של הבית ושימור חדר המוזיקה, והן בוצעו על ידי המועצה לשימור אתרים, בהתאם לתיק התיעוד, בשיתוף אגף מורשת במשרד ירושלים ומורשת, משרד התרבות והספורט, החברה הממשלתית לתיירות, המועצה האזורית חוף הכרמל וקיבוץ שדות ים.
התערוכה, שעוצבה על ידי ה"טחנה לעיצוב" והאוצרים שונית גל ויהודה וגמן, מציגה את סיפור חייה של חנה סנש וצנחני היישוב (משלחת 37 הצנחנים), שחנה נמנתה עליהם. בבמה הפתוחה הוקמה תצוגת ההיסטוריה של קיבוץ שדות ים, שחגג 80 שנים להיווסדו.
ביום שישי, 6 בנובמבר 2020, 76 שנים להירצחה של חנה, נחנך הבית.