בית חנה סנש
Anna Szenes house

"יש צורך בדבר אחד: אנשים אמיצים ללא דעות קדומות, שמסוגלים ורוצים לחשוב בעצמם"

חברי משלחת הצנחנים בסלובקיה עם הנהגת הישוב

משלחת הצנחנים

רקע כללי

מתחילת המלחמה ראתה הנהגת היישוב היהודי חובה לעצמה לעשות מעשה שיסייע ולו במשהו ליהדות אירופה הנכחדת. אבל השתתפות יהודים מארץ ישראל בלחימה בפועל הייתה מותנית בהסכמה וסיוע מצד הבריטים, שהתנגדו להכשרת לוחמים יהודים, שאחרי המלחמה עלולים היו ללחום בהם בארץ ישראל. עם זאת, הבריטים היו זקוקים לכוח האדם הצעיר והמיומן הארץ ישראלי. בהמרצת הנהגת היישוב, התנדבו לצבא הבריטי אלפי גברים ונשים, שרובם שירתו בתפקידי תומכי לחימה בארץ ישראל וצפון אפריקה. 

החל מסוף חודש נובמבר  1942, עם אישור השמועות הנוראות על המתרחש באירופה, גבר עוד יותר הלחץ הציבורי על ראשי היישוב לפעול בנחישות להצלת היהודים הנכחדים. המאמצים הבלתי פוסקים של בן גוריון ואנשיו להרחבת שיתוף פעולה הצבאי עם הבריטים גם לאירופה היו חשאיים, מה שיצר בציבור תמונה מטעה של לכאורה אדישות מצד ההנהגה נוכח השמדת היהודים. 

ההזדמנות לפעולה משותפת באירופה צצה בשנת 1943. במהלך המלחמה הקימו הבריטים רשת סוכנים שתפקידם היה לסייע למחתרות המקומיות ולחלץ אנשי צוות אוויר ששרדו ממטוסים שנפגעו. עם תחילת ההפצצות על שדות הנפט ברומניה, שעלו באבדן מטוסים רבים, נדרשו לבריטים סוכנים דוברי שפות מזרח אירופה, שלא נמצאו ביניהם אבל היו בין צעירי הישוב היהודי. הבריטים נענו בחיוב לתנאי שהציבו מפקדי "ההגנה" לגיוס אנשיהם והסכימו שהפעילות באירופה תכלול גם סיוע ליהודים.

שיתוף הפעולה הביא להקמת "משלחת צנחני היישוב", שפעלה מקהיר בפיקוד איש המודיעין סא"ל טוני סימונדס, מפקד יחידת החילוץ וההונאה הבריטית A Force]], שהייתה חלק מ"מנהלת המבצעים המיוחדים" S.O.E]]. סימונדס הגוי אהד את הציונות עוד מזמן ששירת בא"י כסגנו של אורד ווינגייט. הוא הכיר היטב את איכות כוח האדם של "ההגנה" וחלקו היה רב בגיוס הארץ ישראליים לפעולה במסגרת המודיעין הבריטי, שרבים ממפקדיו לא אהדו את הרעיון.  

250 צעירים וצעירות ארץ ישראלים, רובם חברי קיבוצים, התנדבו למשימה הסודית. 110 מהם התקבלו ורק 37 סיימו את מסלול ההכשרה, שבסופו הוסמכו כאנשי מודיעין ואלחוטנים. הצנחנים חולקו לקבוצות ע"פ ארצות המוצא שלהם, שהפכו לארצות היעד שלהם. לאורך שנת 1944 הגיעו הצנחנים כקבוצות וכבודדים אל חלק מיעדיהם. רובם צנחו, חלקם הגיעו בהטסה וכמה מהם יצאו וחזרו מספר פעמים.

12 מהצנחנים נתפסו בידי האויב. חמישה מתוכם חזרו בשלום משביים, שלושה הוצאו להורג ועוד ארבעה שולחו למחנות ריכוז, שם מצאו את מותם. 

פעולת הצנחנים באירופה הייתה סמל של הושטת יד והעברת מסר של עידוד ותקווה מהישוב היהודי בארץ ישראל אל יהודי אירופה. הצנחנים ידעו היטב שסיכוייהם לחזור בשלום הם קלושים, אבל מצפונם ואמונתם לא איפשרו להם להמשיך ולעמוד מנגד אל מול המציאות הנוראה. שליחותם הפכה מופת של יוזמה וגבורה גם כאשר אבדה כמעט כל תקווה. 

חברי המשלחת
תמונות המשלחת
אסון מעגן - 1954

ב29 יולי 1954, במלאת עשור למשלחת הצנחנים, התכנסה צמרת המדינה על שפת הכנרת בקיבוץ מעגן לעצרת לחנוכת האנדרטה לצעיר הצנחנים פרץ גולדשטיין, שמצא את מותו באירופה. במקום נכחו כ-2500 מוזמנים, בהם ראש הממשלה משה שרת, שרים, צנחני היישוב ובני המשפחות.

"קלוב התעופה לישראל" שלח שני מטוסים קלים לעצרת, שאחד מהם נועד להטיל מצנח עם איגרת ברכה מאת נשיא המדינה. האיגרת נתפסה בגלגל המטוס וכאשר ניסה הטייס לחלצה נפל המטוס אל תוך הקהל. באסון נהרגו שבעה עשר ממשתתפי העצרת, בהם ארבעה מצנחני היישוב – דב ברגר [הררי], שלום פינצי, יהודה אחישר [גוקובסקי] ואריה פיכמן. בין הנספים היו בנו וכלתו של הצנחן אנצו סרני, שמצא מותו בשליחות באיטליה.

בית חנה סנש

כנסים, אירועים וימי עיון

מתחם בית חנה סנש בקיבוץ שדות ים, מעבר להיותו מוזיאון, מהווה גם מרכז תרבות ומקום מתאים ביותר לעריכת כנסים, ימי עיון וכן אירועים חברתיים או משפחתיים מגוונים. המקום כולל אודיטוריום גדול לקיום הרצאות והקרנת סרטים ומצגות עם מערכת הגברה, מסך ענק וכמאה מקומות ישיבה, משטח רחב עם דשאים וצמחייה היכול להכיל עד כ-300 איש, ובמה גדולה המותאמת לטקסים ולהופעות מוסיקה ומחול (הכוללת גם היא מערכת הגברה, תאורה ומסך גדול). במתחם מוזיאון אוצרות קיסריה גן רחב ומרשים עם מדשאה ופריטי שיש עתיקים כגון עמודים, פסלים וכותרות קורינתיות.

פעילויות ואירועים שניתן לעשות אצלנו
  • כנסים וימי עיון לאנשי הוראה, מורי דרך, אקדמאים וגופי תרבות.

  • מפגשים בנושא "מדברים שירה" עם נשים כותבות שירה ויוצרים צעירים.

  • מפגשים והרצאות לנשים במסגרת יום האישה.

  • מפגשים בנושא איכות הסביבה בשיתוף עמותת "צלול".

  • ערבי מספרי סיפורים.

  • ערבי שירה בציבור (בפנים או בחוץ).

  • סדנאות ODT, כוסות רוח ועוד סדנאות בנושאים שונים.

  • אירועי סיום שנה לבתי ספר.

  • ביום השואה - "זיכרון בסלון" (בית חנה מזמין את המספר/המנחה).

  • אירועים לחברות וועדי עובדים.

  • אירועים משפחתיים כגון חתונות, בר/בת מצווה, ימי הולדת (עם מוסיקה שקטה, ועד 60 איש).

*בנוסף, מתקיים שיתוף פעולה עם חברת "כיף ים" המפעילה בין היתר אירועי חוף לחברות וארגוני עובדים, דבר המאפשר מגוון רחב ביותר של אפשרויות.

בית חנה סנש

פעילות לחיילים וכוחות הביטחון

פעילות לחיילים וכוחות הביטחון

חנה סנש הייתה הצנחנית הראשונה וככזו היא מהווה השראה לחיילים וללוחמים צעירים לאורך הדורות. בבית חנה סנש נותנים חשיבות מיוחדת להנחלת סיפורה של חנה ושל משלחת הצנחנים והערכים העולים מהם בקרב אנשי כוחות הביטחון וחיילי צה"ל.
פעילויות
  • תרבות יום א' לחיילים בסדיר

  • ביקורי קבוצות חיילים במסגרת הסדרים עם המועצה לשימור אתרים ומשרד הביטחון

  • סיורים ליחדות המשטרה וגופי בטחון שונים

  • סיורים ופעילויות לנשים המשרתות בכוחות הביטחון במסגרת יום האישה

  • מפגשים חברתיים - חילופי מפקדים, מפגשי פלוגה, סיום קורסים וכדומה

  • סיורים לחניכי המכינות הקדם צבאיות.

בית חנה סנש

פעילויות חינוכיות

בבית חנה סנש שמים דגש מרכזי על הנחלת הסיפור של חנה ודמותה לדורות הבאים.
חנה הייתה דמות מעוררת השראה ממנה ניתן לשאוב ערכים רבים כמו דבקות במטרה, נתינה, רוח התנדבות, אסרטיביות, מנהיגות ועוד. בנוסף, מסיפורה של חנה
ומכתביה ניתן ללמוד לא רק על עולמה האישי אלא גם על סיפור התקופה בה פעלה, תקופה מכוננת בתולדות מדינת ישראל, העם היהודי והעולם.
בית חנה סנש מקיים פעילויות וסיורים מותאמים לבתי ספר ולמסגרות השונות של מערכת החינוך.

סיורים לתלמידי בתי ספר

הסיורים בבית חנה סנש מותאמים לתלמידים מכיתה ו' עד כיתה יב'. הסיורים כוללים צפייה בסרט באודיטוריום, הדרכה בתערוכת המוזיאון (מותאמת לקבוצת הגיל) ומעגלי שיח בהם דנים בשאלות, נושאים וערכים העולים מסיפורה של חנה ומדמותה.

תצפית מגן הפסלים מעל הים ומסלול חופי "הליכה לקיסריה"

ניתן גם לשלב תצפית מגן הפסלים מעל הים ומסלול חופי "הליכה לקיסריה" בעקבות חנה סנש, הפלי"ם וההעפלה.
פעילויות חינוכיות נוספות
  • בית חנה סנש גם מהווה תחנה משמעותית במסע "משואה לתקומה" של תלמידי תיכון.

  • פעילות לבנות מצווה.

  • סיורים לקבוצות "תגלית" ונוער מחו"ל.

  • סדנאות ODT.

  • סיורים, כנסים וימי עיון לצוותי הוראה (היסטוריה, לימודי ארץ ישראל, ספרות וכדומה).

  • סיורים לחניכי תנועות נוער.

בית חנה סנש

סיורי קבוצות

הסיורים לקבוצות בבית חנה סנש כוללים מגוון אפשרויות, החל מסיור סטנדרטי בבית חנה סנש ועד סיור רחב הכולל תצפית נוף, הליכה על חוף הים, ביקור בבית חנה סנש וביקור במוזיאון אוצרות קיסריה.
הסיורים מותאמים לכל סוגי הקבוצות: אזרחים ותיקים, בתי ספר, משפחות, ארגונים, חברות ותיירים מחו"ל.

ניתן כמובן להתאים את הסיור לאופי הביקור בו אתם מעוניינים, ולבחור מהאפשרויות המוצעות:

תצפית גיאוגרפית מגן פסלים הממוקם על צוק מעל הים

התצפית על הים כוללת הסבר על הקיבוץ ועל האלמנטים שרואים בנוף בניהם מזח הסירות של שדות ים, ארמון הורדוס ושוניות הסלעים. גן הפסלים ממוקם כחמישים מטרים מחניית האוטובוסים ובקרבת חדר האוכל. מהתצפית ניתן להמשיך בהליכה רגלית לבית חנה סנש - הליכה של כמאתיים מטרים.

מסלול חופי “הליכה לקיסריה” בעקבות חנה סנש

מסלול רגלי אשר מתחיל בתצפית מגן הפסלים וממשיך עם ירידה לכיוון הים והליכה נינוחה לאורך החוף (שלוש מאות מטרים) עד השביל העולה אל בית חנה סנש. ההליכה כוללת הסבר קצר על יחסי הטבע הימי והאדם, את סיפור ההעפלה ואת סיפור כתיבתו של השיר “הליכה לקיסריה” שההשראה לו הייתה הליכתה של חנה לאורך אותו החוף.

סרט/ מייצג אור-קולי

המספר את סיפורה של חנה, החל מילדותה בבודפשט דרך עלייתה לארץ ישראל ועד סופה הטרגי בכלא ההונגרי. הסרט משלב עדויות מרגשות של מכריה של חנה עם תמונות אותנטיות, קטעי יומן ושירים. הסרט מסתיים בסיקור קצר של שיחזור הצניחה של חנה וחבריה בסלובניה על ידי חיילי צה”ל ביולי 2021.

סיור בתערוכה

סיור מודרך (או עצמאי) בתערוכה חדשה המספרת את סיפורה של חנה דרך מסע בין תחנות חייה. התערוכה משלבת שירים, ציטוטים מהיומן, צילומים, חפצים מקוריים ומייצגים אינטראקטיביים. התערוכה גם נותנת מקום לסיפורם של הצנחנים האחרים ביניהם גם השישה הנוספים שלא שבו להם מוקדשת פינת הנצחה מיוחדת.

סיור מודרך במוזיאון אוצרות קיסריה

מוזיאון אוצרות קיסריה בשדות ים הוא מוזיאון ארכיאולוגי המכיל את מיטב הממצאים שהתגלו בקיסריה ובאזור מכל תקופותיה הרבות והמגוונות של העיר. הסיור עובר בשלושה חדרי תצוגה בנושאים שונים ובחצר גדולה עם פסלים ופריטים ארכיטקטוניים ומאפשר הצצה אל העבר המרתק של העיר ואל חיי היום יום של תושביה. המוזיאון נמצא בצמוד לבית חנה סנש.